Nordmarkas 5 summit, 17.juni 2017

5 topper over 700 meter. 12 mil, 2500 høydemeter og 3000 kalorier. Det ble en fantastisk og slitsom dag!

Det var en litt spent gjeng som tidlig lørdag morgen, midt i juni, møtte opp ved Ullevål stadion. Dette var å regne som en monsterdag. De 5 stjernene turen hadde fått var kanskje i minste laget.

Været var perfekt og etter påbud og iherdige forsøk på å sykle rolig på asfalten inn til Sørkedalen skole, ble det likevel registrert 5 syklister som perler på en snor i godt driv innover sørkedalen før klokka var 09. Fra Sørkedalen skole er oppgaven klar og tydelig. Rolig og jevn fart oppover langs Elveli til Kringla, og deretter komme seg opp de siste kilometerne uten å få melkesyre eller blir for sliten. Etter ca 30km sykling fra Ullevål stadion var det på tide å bytte til joggesko. Vi hadde vært på tur i 2,5 time, og klatret fra ca 100 moh til 650 moh. Vi hadde enda ikke vært på første toppen, men vi var i rute, og vi visste at starten var tung. Oppe i utkikstårnet på Oppkuven fikk vi den utsikten som vi hadde håpet på. Selfie, gruppe-selfie, skrive i boka og komme seg ned igjen til syklene. Matpauser lå ikke i planen. Vi spiser på sykkelen.

Slik gikk det slag i slag. Oppkuven var lang med mange høydemeter. Deretter kom Ringkollen, som har en «fjellovergang» på over 600moh, som vi må over og ned igjen til ca 500moh, før vi stiger  opp på asfalten mot pareringen på Ringkollen. Vi var godt i gang nå. To topper var krysset av, og dokumentasjonen lå trygt på telefonen. Nå er det enkel sykling til Nordmarkas høyeste topp. Langs Øyangen er det fint, og etter trillestien, som vi delvis forsøker å sykle, merker vi at vi har syklet 6 mil, og tempoet i gruppa er litt dalende. Vi må huske å spise!!

Vi finner lett skiltet opp til Svarttjernehøgda, men vet at dette er den toppen med lengst joggesko-etappe. Det er ca 30 min rask gange fra syklene og opp. Vi er oppe. Tar 3 minutter ekstra her. Dette er hovedtoppen. Litt mat og sjokolade. Nå er det bare to topper igjen. Lett jogg ned til syklene. Av med skoa. Riktige sokker skal på. Sokkene som vi løper i er våte, mens de vi har i sykkelskoa er tørre. Det er viktig at dette byttes, hvis ikke blir man fort kald på beina.

De to neste toppene ligger så nærme hverandre at vi nesten kunne hatt syklene på samme plass. Vi bruker likevel syklene så langt vi kan, selv om det er bratt på traktorveien, og litt søle spruter opp på oss. Lamannshaugen og Helgehaugen er ikke like fine utsiktstopper, men de skal være med. Det er en del av pakka.

Etter at vi kommer ned til syklene etter å ha krysset av Helgehaugen som dagens 5. topp, blir noen av oss usikre på tellingen, og lurer på om vi har vært på 4 eller 5 topper. Det var en god bekreftelse på at vi har brukt mye krefter og må forberede oss på en lang tur hjem igjen. Vi er ferdig med toppene, men befinner oss helt nord i Nordmarka, og skal sykle hjem igjen. Det er 3-4 mil igjen av dagens tur, men ikke så mange høydemeter – heldigvis.

På dette tidspunktet er det fantastisk å blir overrasket med en cola som har blitt avkjølt i bekken, mens vi har løpt de to siste toppene. Cola og snickers kunne ikke vært mer riktig enn akkurat nå – magisk godt – og kanskje også viktig for å være klar for hjemturen.

Vi kom oss hjem, og siste biten gjennom Maridalen var det svært lite aggresiv kjøring med støting og forsøk på fartsøkning. Rolig og kontrollert. Her var det mange møre bein.

Vi var hjemme etter nesten 11 timer, og 8,5 timer i bevegelse. Det er tydelig at det tar litt tid med disse selfiene 🙂 Selv med cola, snickers og en god porsjon niste, tror jeg de fleste av oss hadde behov for en god porsjon grillmat når vi kom hjem.

Takk for turen – den kan gjentas, når været tillater det.