OSLO

BLI MED PÅ TUR | påmelding e-postliste

Velg lokallag du ønsker å motta nyhetsbrev fra:

KOMMENDE TURER

TURRAPPORTER

Storweekend i Hemsedal 2018

Tradisjonen tro fikk vi en flott skihelg i Hemsedal i februar. Med godt føre og gode folk ble det mange flotte minner i løpet av ei kort helg! Fredag ettermiddag og kveld ankom vi Hemsedal og KRIK-senteret fra Oslo, Bergen og andre deler av landet. Etter en varm kveldsmat fikk vi et ord for dagen, […]

Tradisjonen tro fikk vi en flott skihelg i Hemsedal i februar. Med godt føre og gode folk ble det mange flotte minner i løpet av ei kort helg!

Fredag ettermiddag og kveld ankom vi Hemsedal og KRIK-senteret fra Oslo, Bergen og andre deler av landet. Etter en varm kveldsmat fikk vi et ord for dagen, og kvelden gikk med til å planlegge morgendagens turer og hilse på gamle og nye turvenner. For noen var det første gang i Hemsedal med Tråkk, mens andre hadde deltatt mange ganger tidligere.

Lørdag fikk vi fin temperatur, oppholdsvær med glimt av sol og fine forhold i Hemsedals oppkjørte langrennsløyper. En gruppe dro avgårde for å teste toppturforholdene øst for KRIK-senteret, mens en større gruppe dro til Gravset for å bruke varmestuen der som utgangspunkt for turet i ulikt lengde og tempo i preparerte langrennsløyper. Enkelte dro også til Hemsedal alpinanlegg for å bruke dagen der. Etter en lang dag ute var toppturgruppa svært fornøyd med årets føre og snøforhold, som ga mulighet til mye fin nedfart. I langrennsløypene var det også fine forhold i år. Etter tur var det langrenn på TV for de som ennå ikke hadde fått nok, og utendørs boblebad eller samling i smørebua for de som ville fortsette ute. Etter en god middag samlet vi oss til ord for dagen og vitnesbyrd i loftstua, før kvelden fortsatte med dans, quiz og kjekt sosialt samvær ut i de små timer.

Søndag dro vi ut igjen for å teste nye langrennsløyper rundt Gravset, og toppturgjengen tok sikte på ny tur. Vi fikk en fin vindstille dag ute med noe sol og flotte snøforhold. På ettermiddagen pakket vi sammen og reiste hjemover hver til vårt.

Vi er takknemlige for ei helg med nydelige skiforhold og fellesskap i Tråkk! Planlegging av neste års Hemsedalshelg er faktisk allerede igang.

Sykkeltur til Danmark i pinsen!

Pinsehelgen satt 9 tråkkere kursen mot København med forventninger om å nyte dansk sol, natur, sykkelveier, badevann og iskrem. Dessverre var det ikke plass til oss på danskebåten, men turlederne stilte villige bilene sine til disposisjon. Etter noen timer på veien ankom to røde, norske biler med en rød sykkeltilhenger, turens første overnattingssted. Lørdag spiste […]

Pinsehelgen satt 9 tråkkere kursen mot København med forventninger om å nyte dansk sol, natur, sykkelveier, badevann og iskrem. Dessverre var det ikke plass til oss på danskebåten, men turlederne stilte villige bilene sine til disposisjon. Etter noen timer på veien ankom to røde, norske biler med en rød sykkeltilhenger, turens første overnattingssted.

Lørdag spiste vi en god dansk frokost før vi tråkket ut på sykkelveiene. De sprekeste satte sykkelkursen rett mot Roskilde. Noen av oss valgte å spare beina litt den første dagen og syklet innom København sentrum før vi tok tog videre til Roskilde. Vår danske turguide Nicolai ledet hele gruppen videre fra Roskilde i retning Kulhuse. Turen gikk langs landeveien mellom grønne og gule åkre og på rotfylte skogstier. Heldigvis kom det en liten regnskur, så vi fikk brukt regntøyet vi prioriterte plass til i bagasjen.

Vi rakk MS Columbus sin siste tur over fjorden den kvelden, til Sølager. Til opplysningen er denne fergen opprinnelig norsk. Bygget på Fredrikstad Mekaniske Verksted og seilte på Glomma fram til 1962.

Etter 7 og 11 mil på sykkelsetet var det godt å køye i Frederikssund.

Søndag gikk turen videre langs kystruten mot Helsingør. Vi fikk med oss Gudstjeneste i Melby kl. 10.00 hvor vi fikk øvelse i både forstå og synge på dansk. Deretter gikk turen videre langs solfylte danske strender, med nydelig iskrem med guff og flødebolle. Badevannet var det ingen som dristet seg ut i.

Et sykkeldekk gikk i stykker langs skogstien, men med godt samarbeid ble slangen skiftet og reisefølget kom seg fram til Helsingør. Der syklet vi gjennom Kronborg slott, før vi spiste en bedre middag i sentrum.

Mandag satt vi igjen kursen mot København. Vi syklet langs kysten gjennom boligområder med særs flotte boliger og lukten av syriner. Sykkelhengeren ble igjen fylt med sykler og vi kjørte hjem til Norge, med en liten pause på fergen mellom Helsingør og Helsingborg.

Takk for en fin tur!

Padletur i Hvalers skjærgård, 1.-3. juni, 2018

Sol. Sommer. Mygg. Kald mat. Lite vind. Fine folk.

Tradisjonene tro skulle en Tråkkgjeng få testet ut padleferdighetene på forsommeren. Denne gangen gikk turen til Hvaler. Denne perlen helt på grensen til Sverige viste seg å være en veldig fin plass for padlere. Vi var totalt 10 personer, men måtte dele oss i to grupper ettersom noen kunne padle med egne kajakker direkte fra Skjærhalden, mens de 4 siste måtte ta til takke med en sightseeing fra ferga, før de måtte gå et lite stykke til Gjølertangen for å finne de kajakkene som vi hadde fått leie.

Det ble en kort tur fredag kveld, men klokka ble likevel mye før vi kom oss i soveposen. Det var fint å ligge i soveposen, og plutselig oppdage at månen var på vei opp over horisonten. Orange og stor. Flere benyttet det fine været til å sove ute på svabergene. Litt risiko for mygg var det jo, ettersom vinden stort sett var fraværende.

Lørdagen startet vi med padling fra vår fine leirplass på Askjærholmen, sør og deretter vestover, rundt Herføl og videre nordover mot Lauer. Det er ikke alltid like lett å finne gode campplasser som ikke er okkupert av andre, når man begynner å leite godt utpå ettermiddagen. Vi fant likevel en fin plass på Børholmen, og ble sittende på en fin plass å nyte bading, god middag, dessert, og til sist – solnedgang.

Ettersom det var fyringsforbud på Hvaler i denne perioden, ble det servert kald mat. Rå grønnsaker, ferdig stekte båtpotetet og rikelige mengder med ytrefilet av okse, ble likevel et herremåltid, som alle var fornøyd med. Det var veldig behagelig å kunne stelle til maten, uten å tenke på at maten blir kald, og at det er noe negativt. Her var alt kaldt, og slik skulle det være – godt alt sammen!

Søndagen ble det tur til Sverige! Vi padlet først rundt Søre Sandøy før vi krysset Sekken/Säcken og gikk i land på idylliske Tjurholmen. Her fikk vi 2 snaue timer med bading på sandstrand og restelunsj, før vi returnerte til Gjølertangen og Skjærhalden.

Alt i alt en helg med masse fint vær, ingen varm kaffe, mye kald mat, litt lite vind, to land og 10 fine padlere.

Håper dere alle hadde en fin tur!

Turlederhilsen fra
Mari og Tarjei

Topptursamling på Leirvassbu 27.april-1.mai

Leirvassbu, topptur og samling: Hver for seg er de ord med gode konnotasjoner og sammen gir de det lille eller store ekstra.

Prosedyren var omtrent den samme som for to år siden: Bo i telt/lavo på Leirvassbu, gå på toppturer i nærheten og spise middag og dusje inne. Vi delte oss sånn omtrent 50/50 inn i “nybegynner” og “erfaren”, og turene for de to gruppene var litt forskjellige.

For å ta toppene først: De erfarne var på Midtre Høgvagltind, Kyrkjeoksle, Surtningstinden, Stetinden (hvor vi gikk langs den fine eggen for å komme dit) og, kronen på verket, Storebjørn. Nybegynnerne var på Midtre Høgvagltind, Surtningstinden og Semelholstind.

Det er på veldig mange måter noe eget med å bo i telt om vinteren. Frokost ute i vårsola er det beste med å bo ute, det verste er kanskje at det kan være litt kaldt å sove sånn på snøen.

Turene gikk for seg i sedvanlig(e) stil(er), både opp og ned. Det var mindre snø og mindre skredfare enn for to år siden. Derfor var det ekstra stas at de erfarne kom seg opp på Storebjørn via en fiffig rundløype forbi Surtningstinden, opp Sandelvbreen og opp på baksida til Storebjørn, i steden for den vanlig løypa til Storbjørn.

Akkurat som for to år siden var kanskje entusiasmen størst i nybegynnergruppa, da de erfarne nok var litt mer blaserte [(etter fransk blasé ‘overmettet, sløvet’) sløv, likeglad overfor opplevelser som ville gjort inntrykk på andre].

Som det heter i salmen Sorgen og gleden de vandre til hope (Kingo), har alt en (mektig) slutt:

Velde og visdom og timelig ære,
styrke og ungdom i blomstrende vår
høyt over andre kan hovedet bære,
faller dog av og i tiden forgår.
Alle ting må
enden oppnå,
himmelens salighet ene skal stå.

Det siste døgnet blåste det så mye at den ene kvinnelavoen revna litt. Lavoens beboere sov derfor inne, mens de gjenværende tøffingene koste seg ute i vinden. På grunn av vinden ble det heller ingen topptur på 1. mai, så vi kom desto tidligere hjem til regnet i Oslo.

Tusen takk for grundig og trygg turledelse, spesielt til hovedturleder Tarjei!

Skrevet av Anders Løland

Turrapport fra Påsketur på Finse

Vinterlandskapet på Finse hadde lenge vært i tankene til en av turlederne for en påsketur i Tråkk.  Da vi fikk leie Larsbu, ble dette til virkelighet i påsken 2018.

Onsdag kveld midt i påskeuka la to turledere og en deltaker innover fra Finse stasjon med pulker og sekker i månelyset over Finsevannet. Larsbu var destinasjonen, og vel fremme i hytta tente vi lys, varme og gjorde klart til at ialt 11 deltakere skulle ankomme. Ut over skjærtorsdag kom flere puljer fra Bergen og Oslo med tog, og lengstreisende deltaker reiste fra Tyskland tidligere i uka. Skjærtorsdag kveld kunne vi samles til varm kveldsmat i det blå kjøkkenet på Larsbu, og bli litt bedre kjent med hverandre. Det var selvsagt spennende hva slags vær og føre vi skulle få, og en ekstra spenning ble det da matlageret fikk besøk av en hund fra nabohytta som spiste opp deler av brødbeholdningen. Langfredag morgen våknet vi til nydelig sol og gode vindforhold. Fredagens tur gikk til Klemsbu, den 15 km lange rundturen er en av de mest populære på Finse vinterstid. I kvistet løype gikk følget nokså samlet en ca 400 m stigning til ca 1600 moh, hvor vi fikk merke vinden i vinterfjellet en kort stund før vi kom inn i varme Klemsbu. Det ble en god lunsj tett i tett sammen med andre turgåere, med tillegg av vafler til brunostskivene for enkelte. Nedfarten gikk fint med gode snøforhold og fint føre, og vi fikk virkelig bruk for solbrillene vi heldigvis hadde lagt i sekken. Siste del av strekningen mot hytta valgte vi å ta ut kursen selv, og fikk en litt utfordrende, men vellykket nedfart i bratt skråning ned til hytta, hvor stålkantene på fjellskiene var gode å ha.

Lørdag – påskeaften -satte vi kursen mot Hardangerjøkulen tidlig på formiddagen. Etter en rolig start, inkludert et stopp ved Appelsinhytta, fikk vi virkelig testet skifellene i bratte bakker opp mot selve Jøkulen, ikke minst den siste strekningen, som noen også tilbakela uten feller, og med provisoriske varianter. Det var meget fornøyde, slitne deltakere som kom inn i Jøkulhytta på toppen for å spise en velfortjent lunsj! På grunn av det gode været, og at bakkene opp hadde vært bratte med nokså glatt føre, valgte vi å ta med hele gruppa på den lengre Jøkulrunden på nærmere 3 mil. Turen rundt på selve platået gjorde stort inntrykk, med fantastiske værforhold, sol og skyfri himmel som gjorde at vi virkelig fikk med oss utsikt i alle retninger, fra fjord til fjell. Vi tok oss rolig ned nokså bratte og isete bakker i flere puljer i det lange strekket ned igjen mot Finsehytta, men fortsatt var det kraft (og vilje) i ben og armer til å krysse Finsevannet tilbake til Larsbu, hvor dagens kokketeam disket opp med middag til hele gruppa.

Søndag valgte vi å gå en roligere tur i retning Kjeldebu, hvor vi fant en solvegg i le, laget bål, grillet skiver med ost og annet som kunne grilles, spiste påskeegg og nøt sola. Noen av oss måtte reise  hjem søndag ettermiddag, mens de fleste ble over til mandag.

I løpet av påska fikk vi hatt fine kveldssamlinger rundt temaene Tro, håp og kjærlighet. Gjennom bibelord og  bidrag fra deltakerne fikk vi fokus på hva påsken virkelig handler om.

Vi var en god gjeng på tur sammen som tok hensyn til hverandre, ulikheter i utstyr og erfaring, og gjennomførte turene i samlet gruppe. Det var lite sure miner å spore selv om vi måtte spare på vann og dusje langt mindre enn de fleste er vant med.

Alt i alt hadde vi en utrolig fin langhelg sammen, med naturopplevelser vi nok ikke kommer til å glemme. Vi reiser gjerne tilbake!

Takk for turen! Hilsen Turlederne

Vintertur med overnatting, 10.-11. mars 2018

Det ble to fine dager med fokus på god tid og god mat. En trivelig gjeng på en kortreist tur i vinterens rike.

Lørdag formiddag startet 7 vinterkledde tråkkere sin ferd fra Stryken stasjon til Maridalen. Sola var tydelig tilstede, og det tok ikke lang tid før justering av antrekk var nødvendig. I retning Mago gikk løypa jevnt oppover og det var fint å kunne ta en god lunsjpause med fiskesuppe og oppskåret brød etter at den verste stigningen var tilbakelagt. Turen ble planlagt med tanke på at det skulle gis litt innføring i vinterfriluftsliv. Tid til gode pauser og god mat var derfor prioritert.

Humøret i gruppa var upåklagelig, og enkelte sitater og utsagt ble både repetert og ledd av flere ganger. Situasjonen der det plutselig kom en hest gående, ble av flere årsaker veldig morsom, og blir nok husket som et latterlig høydepunkt av oss alle. Detaljene i dette tror jeg blir best, hvis du ber om en rekonstruksjon. Det lar seg ikke beskrive med ord. Det må oppleves!

Etter at dagens andre skiøkt var unnagjort var det tid for å finne en leirplass. Leirplassen ble etablert på en liten høyde med god tilgang på tørre furutrær som etter hvert ble til ved på bålet. Kvelden middag skulle i sin helhet lages på bålet, og kjøtt stekt i deig, rotgrønnsaker i folie og bakte poteter, ble etter hvert en fortreffelig hovedrett. Mat smaker veldig godt ute, spesielt når man har brukt mye krefter på å lage en stor bålgrop, sanket mye ved, og godt et godt stykke på ski.

Natta ble tørr og fin, både for de som lå ute, og for de som valgte å sove i telt. Her var der rom for å prøve noe nytt, og for noen var det en ny opplevelse å sove under åpen himmel.

Søndagens mål var Skar, men en rolig frokost med egg og bacon, og en lunsj på Gåslungen var viktige delmål på veien. Lunsjen ble av den enkle typen, men kan være et godt tips til varm lunsj på vintertur. Bland en halv pakke Meksikansk tomatsuppe, med en halv pakke potetmos og passelig med varmt vann fra termosen. Spe gjerne på med litt ferdig oppkuttet mårpølse eller liknende. Dette er en lett (i vekt) og god lunsj, som har mange varianter avhengig av suppetype og kjøttvariant.

Vi som turledere hadde en fin tur, og det tror vi dere andre også hadde – det både så og hørtes sånn ut 🙂

Takk for turen!

Bålmiddag til Fagervann

Bål, folk, mat - Tråkk på tur. Dette måtte bli bra!

Det var 12 matglade Tråkkere som startet ved Skar et litt tåkete og regnfull søndag. Sekkene ble fyllt med både mat og ved, og anmarsjen via Øyungen startet. Etter en times gange kom vi fram til det som skulle bli dagens bålpass. Bålteam, brødteam, kjøtteam, popcornteam og spikketeam utførte alle jobben etter beste evne. Evnen viste seg å være godt fordelt, og alle gruppene leverte supert resultat. Med dette utgangspunktet var det bare å glede seg til både hovedrett og dessert. Pitabrød lagt fra bunnen, hevet ved varmen av bålet, og stekt på steinhelle, smaker veldig godt. Når denne blir proppet med kebabkjøtt stekt på pinne og salat, blir dette et fortreffelig måltid. Dett var noe annet enn sentrumskebaben. Det var veldig godt!
Til dessert laget alle sin egen variant av uthulet og bålbakt eple.
Bildene beskriver turen bedre enn teksten, selv om tåka ikke tillot for mange bilder fra avstand.
Etter en fin, men litt glatt, hodelykttur tilbake til bilene, kom vi oss alle hjem til vårt – mette og fonøyde, med litt ny inspirasjon.

Takk for turen!

Langrennshelg Mesnali 1.-3. desember 2017

Tråkk Oslo startet langrennssesongen på Sjusjøen første helga i desember.

Etter en nokså snøfattig start på vinteren hjemme i Oslo, var det stas å komme til Sjusjøen med snø og skispor som trikkelinjer. Helga bød på litt snø lørdag og strålende sol søndagen. Det var mange fornøyde Tråkk-ere som fikk prøvd langrennsskia på kortere og lengre turer. Med litt signe kropper og noe ømme muskler, smakte det godt med middag inne på kveldstid. Stemningen var god med god prat, adventslys, quiz, kaffe og kaker – noen fikk også prøvd seg både i bordtennis og fotball- og kortspill.

Takk for fin tur i godt selskap!

Fyrtur til Homlungen

Denne tråkkturen startet på ulike steder i Oslo og Østfold for deltakerne, men den siste kilometeren gikk vi samlet over knauser og berg i solskinnet og plutselig lå det i sjøen foran oss – Homlungen fyr i Hvalers skjærgård ventet på 12 tråkkere den siste lørdagen i oktober. Ett døgn med fred og fest ventet […]

Denne tråkkturen startet på ulike steder i Oslo og Østfold for deltakerne, men den siste kilometeren gikk vi samlet over knauser og berg i solskinnet og plutselig lå det i sjøen foran oss – Homlungen fyr i Hvalers skjærgård ventet på 12 tråkkere den siste lørdagen i oktober. Ett døgn med fred og fest ventet oss der ute på den lille øya. Noen deltakere husket den noe mer strabasiøse turen over sundet for to år siden, men en roligere tur denne gangen satte dog ingen demper på forventningene. Ja, for hit kom vi med forventninger om fred og fest.

Freden ble porsjonert ut som timer med stilletid og tekstrefleksjoner, og fest blir det fort når godtfolk som tråkkere er samlet på et sted. Det ble tid til fisketur, rotur, gåtur og utekaffe på svabergene i ettermiddagssola på lørdag før vi fortsatte inne med middag og god prat. Sannelig ble det også undervist i sjøkartenes koder hva gjelder fyrlykter i området før kake og prat fylte stuene.

Søndag natt gav oss en time ekstra – noen brukte den på puta, andre igjen på rotur og utetid. Søndag hadde samme program som lørdag – stilletid, rotur, gåtur og lunsj. Og selvfølgelig litt omvisning og undervisning – denne gangen i Redningsselskapet sin redningsskøyte som ligger til havn i Skjærhalden. Der endte turen etter den samme siste kilometeren over knauser og berg i solskinnet. Så reiste vi tilbake til stedene våre i Oslo og Østfold med følelsen av den gode blandingen en fyrtur kan gi – det var fest i freden og fred i festen.

Takk for turen, godtfolk!

Høsttur til Høgevarde

Lørdag morgen møtte vi opp på Fjellhaug; med fjellstøvler på beina, det aller nødvendigste i sekken og godt humør. For noen heldige var det avslutningen på høstferien, for andre bare en etterlengtet frihelg på fjellet. Vi kjørte til Bøsetra hvor vi tok beina fatt. Med en skyfri himmel over oss passerte vi snart tregrensa og […]

Lørdag morgen møtte vi opp på Fjellhaug; med fjellstøvler på beina, det aller nødvendigste i sekken og godt humør. For noen heldige var det avslutningen på høstferien, for andre bare en etterlengtet frihelg på fjellet. Vi kjørte til Bøsetra hvor vi tok beina fatt. Med en skyfri himmel over oss passerte vi snart tregrensa og et høstfarget snaufjell viste seg foran oss. Etter ca. en mils gange, med gode pauser, sjokolade og surmix, og ord for dagen underveis, fant vi Høgevardehytta. Etter en kjapp matbit bar det opp på selve toppen – Høgevarde 1461,8 moh. – og i sterk vind hadde vi utsikt over store deler av Østlandet.

Tilbake på hytta koste vi oss med middag og quiz, før dagens bursdagsbarn; Olav ble overrasket med en skikkelig bløtkake, som Gunnar i skjul hadde fraktet med seg opp på fjellet.

Søndagen ble startet med en rolig frokost før vi tok turen – uten sekk – opp på en av nabotoppene; Ranten. Tilbake på hytta rakk vi en nystekt vaffel i caféen, før det var tid for å ta sekken på ryggen og vende snuten hjemover. Fortsatt med sola i ansiktet og en knallblå himmel over oss, fikk vi denne veien virkelig muligheten til å nyte utsikten mens vi nærmet oss tregrensa og utgangspunktet.

Tilbake i bilene var det en sliten, men godt fornøyd gjeng som satte kursen på hovedstaden igjen. Takk for godt fellesskap og mye turglede; kort sagt en fin-fin helg!

Kamilla Lunde