Påsketur til Hjartdal 1.- 6. april 2015

Påskefolket kom fra både sør, øst og vest til den 5. Hjartdal-påska på rad. De som hadde behov for ville fjell og bratte bakker dro til Sunnmøre, mens de andre som var mer klar for bortoverski dro til Hjartdal. Veldig gøy å se det var mange som var i Hjartdal for første gang! Skiløypa gikk rett utenfor døra, så her lå alt til rette for mange mil, for de heldige.....

Skjærtorsdag:
Så godt som alle spente på seg skia og la avsted. Sola skinte fra skyfri himmel, universalklisterlukta bredte seg, og en etter en dro avsted i retning ”solveggen” – på toppen av den lange bakken opp fra Breivatn, for de lokalkjente. Gliden på topp, festet på topp, solkrem i panna og alt lå til rette. Referenten langer ut på sine nyhandlede smale ræserski over Breivatn. Endorfinene bruser og svetten driver. Litt opp i bakken fra veien kommer glipptaket…., han snubler forover og skal ta seg for. Med hendene surret fast i staver med borrelås må det bare gå en vei. En grusom smerte brer seg i venstre albue….. Tilfeldigvis kommer det 4 andre tråkkere bak, som ser dette svalestupet, derav ei med bil, som skulle vise seg å bli en meget viktig brikke på påskeleiren. Rett til Legevakta på Notodden og konstatering av et lite brudd i albuen. Tilbake i Hjartdal med hånda i lomma og en enorm Donaldkul i albuen. Litt offing og ynking, men med så mye sympati, omtanke, medfølelse og positive mennesker ble det nesten som en liten bagatell å regne!!

Langfredag:
Man samles til frokost og legger merke til to tomme stoler. Bileier og et menneske til mangler. De kommer tilbake litt utpå formiddagen etter et besøk på Notodden…. der bileier var dagen før… Akutt mageonde som heldigvis gikk over. Referenten går rundt i hytta med armen i lomma og merker kjedsomheten trenger seg på. For de som var friske og raske ble det en fin dag med sol og nydelig føre! Nydelig god middag venta utpå ettermiddagen.

Påskeaften:
Referenten biter tennene sammen, pakker sekken med ved og får skyss med bil innover veien. De andre tar skia fatt på enda en fin dag med solkrem og appelsiner i sekken – i retning Lekkjenuten eller Fjellstadfjellet. I ”solveggen” fyres det bål, og mange er innom for pause og sosialt. Sola skinner fra skyfri himmel, og livet kan nesten ikke bli bedre….. etter forholdene. Utpå ettermiddagen, enda en dag med nydelig god middag og dessert.

1. påskedag:
Samme prosedyre som påskeaften. Litt mer skyer og ikke så varmt, og alt ligger nesten til rette. Noen velger å bli igjen på hytta, mens referenten pakker sekken med ved og spade for å rigge til ”solveggen” enda mer. Får sitte på med Bergensekspressen inn til enden av veien. Litt seinere kommer noen flere som slår seg ned. Totalt ble vi 9 stk. som ble sittende rundt bålet og fjase og fjolle om Bonderomantikk og sånt… Det var referenten, et etablert par og 6 andre…. Man må si seg heldig!
Men så begynner den virkelige dramatikken, bare se på bildene av referenten og en dame med armen i fatle….. Hun velger å gå på ski tilbake til hytta, og referenten tar plass i bilen. Greit det. Vel tilbake blir det ståhei når en utenforstående lokal hytteeier kommer inn og sier de har med en skigåer med brukket arm etter et fall i bunnen av en bakke….. Da må tidligere nevnte bileier til Notodden for 3. gang…… Der blir det konstatert overarm brukket rett av. HUFF som referenten følte seg ille til mote da… Hun ofret sin plass i bil og valgte ski for at referenten kunne kjøre bil tilbake og ikke vente i lett snøvær og med utbrent bål på at sjåføren innover skulle komme tilbake fra Lekkjenuten. På kvelden fikk en sølvgrå Toyota Corolla kallenavnet ”sykebilen”.
Men dramatikken stopper ikke her. Litt utpå kvelden måtte to fra Sørlandet pakke sakene og reise heimover pga. en fæl bihulebetennelse. Det ble litt omorganisering av transporten heim i all hast.

*********************

Siste dagen ble det oppbruddstemning, og alle dro etter hvert avsted. Referenten må jo si det ble stusselig utpå tunet ettersom en etter en bil forsvant ned veien. Så mye dramatikk og uønskede hendelser kan jo nesten ødelegge hele påska, men med så mye flotte folk ble jo galgenhumoren og selvironien styrket! (noen vil skjønne den…:)
Så alt var ikke bare galt! Det ble masse gode middager, desserter, ostekake, brownies, sjokoladekake, kjødelig påfyll – og ikke minst åndelig påfyll med flott sang, og spill på piano, gitar og ukulele. Flotte kvelder med bl.a. «sykebilsjåføren», AEE og TT som hovedansvarlige. Ble seine nattetimer med spill og sprell for de som ikke gikk på paralgin / paracet.
Takk til alle som ble med! Og send en tanke til henne som valgte å gå på ski i stedet for å sitte i bil!