Påsketur til Hjartdal fjellstoge i Telemark 12.- 17. april 2017

For syvende år på rad var det påsketur til fjellstoga i Hjartdal. For noen en kjærkommen påsketradisjon og for andre en ny og innholdsrik opplevelse. Turen var så godt som fulltegnet, med 30 deltakere totalt. Ankomstkvelden onsdag gikk med til felles middag og sosialt. Mange var der for første gang, og størst var gjengen fra […]

For syvende år på rad var det påsketur til fjellstoga i Hjartdal. For noen en kjærkommen påsketradisjon og for andre en ny og innholdsrik opplevelse. Turen var så godt som fulltegnet, med 30 deltakere totalt.

Ankomstkvelden onsdag gikk med til felles middag og sosialt. Mange var der for første gang, og størst var gjengen fra Stavanger. I tillegg var det også seks fra Sørlandet og fire fra Oslo som tok turen til Telemark. Om kveldene var det samlinger med andakt og tid til deling. Felles middagslaging, badstu, brettspill, kakespising, dans og selskapslek var noen av de sosiale aktivitetene som foregikk på ettermiddager og kvelder. Ellers kunne folk legge opp dagen som de ville, for eksempel var det mulig å ta en rolig dag i solveggen eller peisestua i stedet for å dra på skitur.

Skiturene de ulike dagene var av forskjellig lengde, og på forskjellig føre. Første skitur ble tatt i nærområdet, fra en løype litt lenger oppe i dalen. Der var det felles tur og felles pause. Etter hvert delte folk seg opp i grupper selv, etter ønsket tempo og ønsket lengde på turen. Det var klisterføre på gammel snø.

Også andre dagen gikk skituren fra samme sted, men da var det to forskjellige grupper: en i raskere tempo og med mer stigning underveis, og den andre i mer bedagelig tempo. Dagen startet på skare, men snøen ble bløtere etter hvert.

For å finne bedre snøforhold ble det kjørt bil til andre skiløyper lørdagen. En gjeng snek seg av sted tidlig om morgenen for å komme til Gaustatoppen. Noen tok heisen opp til toppen og andre kjempet seg opp fjellsiden, godt hjulpet av feller. En større gjeng kjørte nesten halvannen time til Rauland. Der var forholdene upåklagelige, både fordi Rauland ligger høyere oppe og fordi det var kommet et lag med nysnø samme morgen. I starten av turen gikk gruppa samlet, og tok tidlig en felles og effektiv spisepause. Så gikk alle i eget tempo i ønsket lengde, før bilene kjørte tilbake til Hjartdal og dem som hadde valgt å bli ved fjellstoga denne dagen.

Første påskedag var det en kortere skitur til felles grilling noen kilometer fra Hjartdal fjellstoge. Denne dagen snødde det, og det forbedret føreforholdene. Litt ironisk var det at mandag morgen var det kommet enda mer snø. Siden det var avreisedagen, måtte heller deltakerne vente til påsketuren 2018 for å ta fatt på neste skitur i Hjartdal. Så da er det bare å smøre seg med tålmodighet…