På tur i Eidsdal

Eidsdal ligger nesten helt innerst i Storfjorden på Sunnmøre, ikke langt fra Geiranger. Naturen i dette området er så unik og spektakulær at Geirangerfjorden ble ført opp på UNESCOs verdensarvliste i 2005. Området preges av bratte fjell og kvasse egger, men en trenger ikke gå opp på de høyeste toppene for å få en storartet turopplevelse. En finner også roligere daler hvor en kan gå mellom de majestetiske fjellene, og kan kanskje ender du opp på en av de kjente fjellhyllegårdene? 

De aller fleste turene starter med en 15-30 minutters biltur, enten mot Geiranger, Norddal eller med ferga til Valldal. Leirplassen er altså midt i et eventyr av en fjellverden, hvor en har muligheter i alle himmelretninger. Det vil bli arrangert turer av ulik vanskelighetsgrad hver dag, gradert fra 1 til 5 stjerner. De letteste turene er omkring 2-3 timer på sti, og de vanskeligste opp mot 8-9 timer i utfordrende terreng. Det skal her være mulig å finne en tur som passer for deg, og om du heller bare vil ta det med ro i camp er dette selvsagt også lov. Men har du lyst til å være i litt aktivitet allikevel, så blir det lagt opp til litt felles ballspill og lek for de som ikke er på tur eller kommer tidlig tilbake.

Påmelding til de ulike turene skjer ved at det på kvelden henges opp en plakater med informasjon om hver enkelt tur som blir arrangert neste dag, og tilhørende påmeldingslister. Antall plasser er vanligvis begrenset til 15 stykker per tur av hensyn til at vi ønsker at alle skal ha en trygg og god turopplevelse.

Hva betyr stjernene?

Turene vi arrangerer på sommerturen er gradert med antall stjerner. De letteste turene er gradert med en stjerne, og turene med fem stjerner er de mest krevende. Vurderingene er gjort ut fra hvor lang turen er og hvor mye stigning det er på turen, samt om det er krevende eller luftige partier underveis. Du må alltid lese turbeskrivelsen for å få et inntrykk av om den enkelte turen passer for deg. Der står det også lengde og antall høydemeter som også gir viktig informasjon om hvor krevende turen er. På alle turene anbefaler vi å bruke fjellstøvler og dere må ha med mat, drikke, klær og utstyr til å dra på fjelltur også på de korte turene.

Her er en liten oversikt over hva vi mener kreves på turene ut fra hvor mange stjerner turene har.
1-stjerne2-stjerner3-stjerner4-stjerner5-stjerner
Du må kunne gå på tur i 2-3 timer på sti.Du må kunne gå på tur i 3-4 timer på sti i ulendt terreng.Du må klare å gå på tur i 4-5 timer. Det kan være partier med en del stigning. Se turbeskrivelse om det er noen partier som er litt bratte eller luftige.Du må klare å gå på tur i 5-7 timer. Noen av partiene kan være bratte og luftige, se turbeskrivelse.Du må klare å gå på tur i 6-8 timer. Mange av turene har partier som er bratte og luftige. Enkelte partier krever klyving. Hvis det er behov for sikringsutstyr, står dette tydelig i turbeskrivelsen.