Toppturer på Senja, 30. april – 4 mai 2014

Turrapport fra Yst utpå yttersia av Senja.
Femten toppturklare ankom Senja siste onsdag i april. Noen rakk til og med en ekstratur den dagen.
Og det ble kveld, og det ble morgen, første dag.

Fra vår base i storslagne Gryllefjord kjørte vi et godt stykke til Krokelvvatnet for å gå på Stormoa og Litlemoa. De er kjent som fine topper, men det var ikke rom for oss på parkeringsplassen, og vi kjørte videre. Heldigvis; for selv om det er mange naturlige fartsdumper i veiene, er det så vakkert på Senja at enhver omvei er en nytelse.

Alternativet ble Store Hesten (874 moh), en variert og fin tur. Været på Senja er like fast og bestemt som en Venstremann, men på toppen var vi heldige. Heldige var vi også med snøen. Mye av den var kommet de siste par ukene, og litt mer dalte ned hver natt vi var der.

Kvænan (967 moh) er Senjas tredje største fjell. Med cirka ti pinnakler hver på cirka 15-30 m er det staselig. Det er heldigvis veldig langt å kjøre til Kvænans fot fra Gryllefjord. Fredag suste vi avgårde, men måtte snu i Kaperdalen på grunn av en lastebil som sto fast i den Trollstigenaktige nedkjøringa derfra. Tredjefjellet (898 moh) ble nesten dagens alternative mål, for vi snudde uten skam like før toppen.

På lørdag var værmeldinga ekstra lovende, og Kvænan sto nok en gang på programmet. Denne gangen kunne vi kjøre helt fram. Vi bar skia den første biten, før vi kunne felle oss oppover. Været ble etterhvert Senjasupert, toppen(e) var spektakulær(e) og nedkjøringa likeså. Bonustur ble det også for noen utvalgte.

Søndag dro noen seint og andre tidlig sørover, men tur ble det på de fleste. Ei gruppe overvant Istind (851 moh) fra Kaperdalen i fint vær, mens den største gruppa prøvde seg på Keipen (938 moh). “Dette er den virkelige klassikeren og det mest besøkte fjellet på vinterstid”, ifølge ut.no. På vei oppover til Keipen ble været dårligere, men kombinasjonen av skredfarediskusjoner og lunsj vant oss nok tid til en forsvarlig og staselig opptur. Det er ingen skam å ta (sittende) lunsj!

Varierte og skjønne Senja er verdt flere gjenvisitter, både sommer og vinter. Tusen takk til de proffe turlederne Øyvind og Karin!

Tusen takk til Anders som har skrevet turrapporten!

0 svar

Legg igjen en kommentar

Lyst til å delta i diskusjonen?
Føl deg fri til å bidra!

Legg igjen en kommentar