Vinterlandskapet på Finse hadde lenge vært i tankene til en av turlederne for en påsketur i Tråkk.  Da vi fikk leie Larsbu, ble dette til virkelighet i påsken 2018.

Onsdag kveld midt i påskeuka la to turledere og en deltaker innover fra Finse stasjon med pulker og sekker i månelyset over Finsevannet. Larsbu var destinasjonen, og vel fremme i hytta tente vi lys, varme og gjorde klart til at ialt 11 deltakere skulle ankomme. Ut over skjærtorsdag kom flere puljer fra Bergen og Oslo med tog, og lengstreisende deltaker reiste fra Tyskland tidligere i uka. Skjærtorsdag kveld kunne vi samles til varm kveldsmat i det blå kjøkkenet på Larsbu, og bli litt bedre kjent med hverandre. Det var selvsagt spennende hva slags vær og føre vi skulle få, og en ekstra spenning ble det da matlageret fikk besøk av en hund fra nabohytta som spiste opp deler av brødbeholdningen. Langfredag morgen våknet vi til nydelig sol og gode vindforhold. Fredagens tur gikk til Klemsbu, den 15 km lange rundturen er en av de mest populære på Finse vinterstid. I kvistet løype gikk følget nokså samlet en ca 400 m stigning til ca 1600 moh, hvor vi fikk merke vinden i vinterfjellet en kort stund før vi kom inn i varme Klemsbu. Det ble en god lunsj tett i tett sammen med andre turgåere, med tillegg av vafler til brunostskivene for enkelte. Nedfarten gikk fint med gode snøforhold og fint føre, og vi fikk virkelig bruk for solbrillene vi heldigvis hadde lagt i sekken. Siste del av strekningen mot hytta valgte vi å ta ut kursen selv, og fikk en litt utfordrende, men vellykket nedfart i bratt skråning ned til hytta, hvor stålkantene på fjellskiene var gode å ha.

Lørdag – påskeaften -satte vi kursen mot Hardangerjøkulen tidlig på formiddagen. Etter en rolig start, inkludert et stopp ved Appelsinhytta, fikk vi virkelig testet skifellene i bratte bakker opp mot selve Jøkulen, ikke minst den siste strekningen, som noen også tilbakela uten feller, og med provisoriske varianter. Det var meget fornøyde, slitne deltakere som kom inn i Jøkulhytta på toppen for å spise en velfortjent lunsj! På grunn av det gode været, og at bakkene opp hadde vært bratte med nokså glatt føre, valgte vi å ta med hele gruppa på den lengre Jøkulrunden på nærmere 3 mil. Turen rundt på selve platået gjorde stort inntrykk, med fantastiske værforhold, sol og skyfri himmel som gjorde at vi virkelig fikk med oss utsikt i alle retninger, fra fjord til fjell. Vi tok oss rolig ned nokså bratte og isete bakker i flere puljer i det lange strekket ned igjen mot Finsehytta, men fortsatt var det kraft (og vilje) i ben og armer til å krysse Finsevannet tilbake til Larsbu, hvor dagens kokketeam disket opp med middag til hele gruppa.

Søndag valgte vi å gå en roligere tur i retning Kjeldebu, hvor vi fant en solvegg i le, laget bål, grillet skiver med ost og annet som kunne grilles, spiste påskeegg og nøt sola. Noen av oss måtte reise  hjem søndag ettermiddag, mens de fleste ble over til mandag.

I løpet av påska fikk vi hatt fine kveldssamlinger rundt temaene Tro, håp og kjærlighet. Gjennom bibelord og  bidrag fra deltakerne fikk vi fokus på hva påsken virkelig handler om.

Vi var en god gjeng på tur sammen som tok hensyn til hverandre, ulikheter i utstyr og erfaring, og gjennomførte turene i samlet gruppe. Det var lite sure miner å spore selv om vi måtte spare på vann og dusje langt mindre enn de fleste er vant med.

Alt i alt hadde vi en utrolig fin langhelg sammen, med naturopplevelser vi nok ikke kommer til å glemme. Vi reiser gjerne tilbake!

Takk for turen! Hilsen Turlederne