Turrapport middagsbålkveld, 14.okt 2015
Vi droppet middagen, og laget to bål som varmekilder for god gammeldags matlagingskunst. Fisk, kjøtt og frukt. 3 fullverdige retter ble tilberedt og fortært.
Å spise mat på tur, er som kjent alltid godt. Når man i tillegg har muligheten til å bruke litt ekstra tid på forberedelse og planlegging, er sjansene gode for at det blir et måltid vi sent kom til å glemme. Under følger de tre rettene som ble laget på bål, og hvilke metoder som ble benyttet. Lykke til med ditt middagsbål.
Forrett – Hel ørret stekt i deig
Ørreten var ca 2 kg, og ble funnet i en frysedisk. Sløy, ta av hodet og vask fisken på forhånd. Salt fisken godt med grovt salt før du fyller buken med purre, løk, sitronsaft, smør og kanskje litt rømme. Lag en deig av vann, litt salt, og hvetemel. Deigen pakker du rundt fisken, slik at den er helt dekket av deig. Forsøk å få deigen jevnt fordelt slik at deigen er 3-5 mm tykk rundt hele fisken. Legg så fisken med deigen på rett i glørne. Deigen beskytter fisken, og vil bli forkullet i prosessen. Deigen skal ikke spises, men har kun til hensikt å beskytte fisken mot den intense varmen. La fisken ligge ca 30 min på hver side. Brekk så av deigen, og du har en nydelig stekt ørret. Server gjerne med lompe og rømme.
Hovedrett – Lammelår i kokegrop med rotgrønnsaker og saltbakte poteter
La oss starte med lammelåret, dette tar lengst tid. Kokegropa trenger ca 1-2 timer med hard fyring før den er varm nok til å være ovn for lammelåret. Til to lammelår laget vi et hull på ca 80x50x50. Legg steiner i bunnen, og start å fyre med liten ved. Legg så på vekselsvis appelsinstore steiner og vedpinner som er 2×2 cm tykke. Disse gir mye overflate og skaper stor varme. Bålet skal koke i gropa i en god time, før du graver ut alt av steiner, aske, kull og ved. Legg lammelåret mellom lag med steiner, slik at varmen fra steinene steker kjøttet. Oppå steinen dekker du kokegropa med torv, slik at varmen ikke slipper ut.
Lammelåret tilberedes som vanlig med salt og pepper, og noen fedd hvitløk stukket godt inn i kjøttet. I tillegg pakkes kjøttet inn i bladene fra et kålhode. Beregn et kålhode pr. lammelår. Surr bladene fast i lammelåret. Sørg for at dette blir tett og godt, slik at ikke jord kommer inn til kjøttet. Hvis du ønsker kan kjøttet dekkes med et lag alufolie før du legger på kålen. La låret ligge ca 2 timer i kokegropa før du tar det ut. La kjøttet hvile 15 min før du skjærer i det.
De saltbakte potetene lager du i en gammel gryte midt i bålet. Start med 1 cm sand i bunnen av gryta, og fyll på med grovt salt oppå. Stikk potetene godt ned i saltet, men ikke ned i sanden. Potetene er ferdige når de begynner å bli myke. 30-45 minutter.
Kutt opp rotgrønnsaker og «kok» dem i alufolie i utkanten av bålet i 30-45 minutter. Husk å ha en god klatt med smør sammen med grønnsakene, før du pakker folien sammen.
Dessert – Bakt eple
Ta et eple av typen «Pink Lady» eller lignende, og hul ut eplet fra toppen av. Lag et hull på ca 2 cm i diameter, og la dette gå ca 3/4 igjennom eplet. Fyll dette hullet med oppsmuldret digestive kjeks, kanel, sukker, kjeks, kanel sukker lagvis oppover til hullet er fullt. Avslutt med en spiseskje smør (ikke margarin). Plasser eplet trygt på en stein midt i bålet, og la det stå der i ca 10 minutter, avhengig av hvor varmt bålet er. Skallet blir kanskje svart og forkullet, men det er enkelt å plukke av etterpå. Skallet beskyttet eplet slik at dette ikke blir brent. Spis eplet servert med vaniljesaus.
Takk til alle som var med å bidra til å gjøre dette til en hyggelig kveld med god mat. Håper dette gir god inspirasjon til neste båltur der du har litt ekstra god tid. Bakt eple krever ikke så mye planlegging eller tid, så den er absolutt verdt et forsøk. Lykke til.
Mari og Tarjei